Wilt u graag laten testen of uw kind hoogbegaafd is?
Dan is afname van een intelligentietest altijd de eerste stap.  

Bij vermoedens van hoogbegaafdheid is het dan ook heel belangrijk een intelligentietest af te nemen, want op school is voor deze groep kinderen vaak minder aandacht. Er wordt al snel gedacht dat hoogbegaafde kinderen het op eigen houtje wel redden. Niets is minder waar. Veel ouders met hoogbegaafde kinderen lopen tegen vragen aan als:

  • "Waarom denkt mijn kind anders dan de rest?"
  • "Waarom heeft mijn kind het niet naar zijn zin op school?"
  • "Waarom kan mijn kind niet gewoon lekker meespelen met zijn leeftijdsgenootjes?"
  • "Waarom denkt mijn kind zo diep door over allerlei onderwerpen?"
  • En vooral: "Waarom is mijn kind niet gewoon nog kind?"

De afbeeldingen hieronder zijn een knipoog naar het beeld dat veel mensen bij hoogbegaafde kinderen hebben. Dat beeld klopt vaak helemaal niet met de werkelijkheid. Veel kinderen die hoogintelligent of hoogbegaafd zijn, zijn hier niet per definitie blij mee. Ook zij zijn uitzonderingen en ook zij vragen een eigen benadering van de ouders én van de leerkracht.

  hoogbegaafd testen Roosendaal, Breda, Etten-Leur hoogbegaafd test Roosendaal, Moerdijk, Dordrecht, Rotterdam hoogbegaafd testen Roosendaal, Bergen op Zoom, Goes, Zeeland    

Wanneer u het idee heeft dat uw kind hoogintelligent of hoogbegaafd is, dan is een intelligentietest een eerste noodzakelijke stap. Wij testen hoogbegaafdheid met de intelligentietest WISC V of de RAKIT 2. Dit overleggen de keuze van de intelliegentietest altijd met ouders om er zeker van te zijn dat de intelligentietest goed aansluit bij hun zoon of dochter.

Om officieel te spreken van hoogbegaafdheid is een intelligentiequotiënt van minimaal 130 vereist. Dat wil echter niet zeggen dat een wat lagere score betekent dat je zoon of dochter niet hoogbegaafd kan zijn. Tijdens de afname letten wij heel goed op de werkhouding, de toegepaste werkstrategieën en de manier waarmee met uitleg en tips om wordt gegaan. Daarnaast houden wij rekening met faalangst en perfectionisme, omdat dit uitmuntende resultaten in de weg zou kunnen staan en wel vaak speelt bij hoogbegaafde kinderen. Ook bij het analyseren van de gegevens zijn er signalen die kunnen wijzen op hoogbegaafdheid, zelfs als het "eindgetal" dit niet direct onderbouwt. Hier hebben wij allemaal ervaring in en kennis van, zodat wij ook in een lagere totaalscore wel een hoogintelligent patroon kunnen herkennen. Wanneer wij zien dat er (mogelijk) sprake is van een hoge intelligentie, wordt gekeken naar de gedragsaspecten en kan worden onderzocht of er naast hoogintelligentie ook sprake is van het gehele hoogbegaafdheidsprofiel.  

Verschil tussen hoogintelligent en hoogbegaafd?
Een kind kan een hoge intelligentie hebben, maar er hoeft dan niet per se sprake te zijn van een geheel hoogbegaafdheidsprofiel, waarbij ook in het gedrag bijzondere symptomen naar voren komen. Wanneer dat wel het geval is, spreken we van hoogbegaafde kinderen, anders van hoogintelligente kinderen.